Nieuws

Lommel brengt stadsdiensten tot in de wijk

Op 17 juni ging de stad Lommel van start met het gloednieuw concept “Wij(k) aan de beurt”. Daarmee trekt de stad een week lang met haar diensten tot in een bepaalde wijk. Heeserbergen beet de spits af, met succes. Het project wordt van september tot eind dit jaar verder uitgerold in tien andere Lommelse wijken. En dat allemaal dankzij mobiele werfcontainers van Budé.

Dienstverlening 2.0: dat is wat burgemeester Peter Vanvelthoven beoogt met “Wij(k) aan de beurt”. De stad brengt haar diensten letterlijk tot bij haar inwoners. Dat werkt drempelverlagend, versterkt het buurtgevoel en bevordert nieuwe wijkinitiatieven. Het proefproject in Heeserbergen bracht honderden wijkbewoners samen. Ze namen deel aan een buurtbabbel, knutselden met de kindjes uit de buurt of bezochten de moderne onthaalbalie. 

Onthaal- en werkcontainer

Speciaal voor dit project heeft Budé twee werfcontainers volledig op maat ingericht. “In de moderne onthaalbalie moeten de mensen zijn voor allerlei aanvragen en kleinere administratieve zaken, zoals huisvuilzakken afhalen”, vertelt Danny Wouters, controleur bij de dienst stadswerken. “Deze dienst kan terecht in tweede werkcontainer en geeft elke wijk waarin het mobiel stadhuis halt houdt een opfrisbeurt.”

Diensten op maat

Met “Wij(k) aan de beurt” wil Lommel nog een stapje verder gaan dan het vaste aanbod aan diensten. Zo kunnen inwoners van de verschillende wijken ook dienstverlening op maat aanvragen bij de stad. Denk maar aan infosessies of een snelcursus organiseren, activiteiten op maat van kinderen en senioren, begeleiding bij brand- en inbraakpreventie… Ondertussen zijn er enkele wijken aan de beurt geweest en de reacties zijn lovend.

“Absoluut positief”

En de samenwerking met Budé? “Absoluut positief en constructief”, vindt Danny Wouters. “Ze dachten met ons mee naar passende oplossingen die voldeden aan al onze eisen. Als bouwer bieden ze ook heel wat mogelijkheden, zowel op het vlak van productie als samenwerking en afspraken.”

 
Lommel brengt stadsdiensten tot in de wijk Lommel brengt stadsdiensten tot in de wijk