Nieuws

AB InBev bouwt nieuw receptiegebouw met innovatief containersysteem

Onlangs de brouwerijsite van AB InBev in Leuven gepasseerd? Dan heb je ongetwijfeld ook gemerkt dat er werken aan de gang zijn. Doel: het terrein zowel voor bezoekers als personeel en leveranciers toegankelijker maken. Voor het nieuwe receptiegebouw bleken de zeecontainers van Budé de ideale oplossing. Ze zijn verplaatsbaar, snel gebruiksklaar en eenvoudig in te richten. 

In hartje Leuven ligt de Stella Artois brouwerij. Om de toegang tot de site beter bereikbaar te maken, besloot AB InBev die volledig te herinrichten. Aan de Aarschotsesteenweg vind je de nieuwe toegang People, aan de Vuurkruisenlaan is dat de toegang Logistics. Architect Dries Nijs van Ingenieursbureau G. Derveaux licht het concept toe: “Bij People komen personeel en bezoekers het bedrijf binnen. Logistics biedt vlot toegang aan leveranciers.”

Niveauverschil overbruggen

“We voorzien ook een nieuw receptiegebouw. Dat is Budé momenteel voor ons aan het bouwen. Het is een relatief klein, L-vormig gebouw met gedeeltelijk twee bouwlagen. Meerdere containers worden daarvoor op elkaar gestapeld. Er is ook een bestaand niveauverschil tussen de weg en de brouwerijsite van twee meter hoog. Om dit te overbruggen, wordt het gebouw in de talud ingeschoven. Zowel een ontvangsthal als verticale circulatie zitten op die manier in het ontwerp inbegrepen.”

Perfect alternatief

Vanuit het stadsbestuur moest het bureau een verplaatsbaar gebouw ontwerpen. “Als AB InBev in de toekomst zou beslissen om de twee toegangen anders in te richten of als de stad de toegang tot de site nog kan verbeteren door ze op een andere plaats te voorzien, moet het receptiegebouw mee kunnen verhuizen. De zeecontainers van Budé bleken dan ook het perfecte alternatief om tegemoet te komen aan deze eis.”

Korte bouwtermijn

Maar ze bieden ook andere troeven. Nijs: “Aangezien het gebouw aan de toegang van de site gebouwd wordt, hebben we een heel korte bouwtermijn nodig op de plant. Anders hinderen we het verkeer. Zo kwamen we op het idee om te bouwen met zeecontainers. Ze zijn niet alleen verplaatsbaar, maar ook makkelijk te demonteren. We kunnen ze ook in de fabriek laten voorbereiden, wat ons op de werf een korte leveringstermijn oplevert.”

Conform EPB-normen

“Dankzij de zeecontainers slaan we twee vliegen in één klap. Dit project gaat over toegang, logistiek en beweging. De zeecontainer is niet alleen bouwtechnisch, maar ook symbolisch een uitstekende keuze. Ze beantwoordt bovendien volledig aan het EPB-decreet en haalt een K-waarde van 30. De inrichting houden we bewust sober”, besluit Dries Nijs.

 
AB InBev bouwt nieuw receptiegebouw met innovatief containersysteem AB InBev bouwt nieuw receptiegebouw met innovatief containersysteem