Nieuws

AB InBev ontvangt met maatwerk

De werken aan de toegang van de brouwerijsite van AB InBev in Leuven zijn achter de rug. Het resultaat is een vlotte doorgang dankzij de opsplitsing tussen personen- en vrachtverkeer, met elk een eigen receptiegebouw: people en logistics. Een korte bouwtermijn, het tijdelijk karakter en specifiek maatwerk waren de drie criteria die AB InBev rechtstreeks naar de containers van Budé leidden. 

Het ontwerp van de nieuwe receptiegebouwen is naar de hand van architectenbureau Dervaux. Budé zorgde voor een maximale préfabricatie van de containers, monteerde ze ter plaatse en werkte alle technieken en de binnenafwerking volledig af. 

Containers als dé oplossing

“Een korte bouwtermijn was essentieel om de toegangshinder te beperken. Geprefabriceerde modules zouden dus een ideale oplossing zijn. De gebouwen moesten ook een tijdelijk karakter hebben met snelle demontagemogelijkheden omdat de ingang van de brouwerij in de toekomst kan wijzigen”, vertelt Dries Nijs van architectenbureau Derveaux.

“Ons ontwerp bevatte ook uitdagingen met complexe constructies die maatwerk vereisten. Bovendien gaat het over de logistiek van de brouwerij, die bijna inherent verbonden is aan containers. Daarom viel ons oog op containers om de receptiegebouwen mee op te trekken en in het bijzonder die van Budé.” 

Uitdagingen

“Met standaard zeecontainers zouden we nooit het beoogde resultaat behalen. Bij het receptiegebouw people moesten we een hoogteverschil overbruggen van 2 meter en bij logistics was een brug over de toegang nodig. Twee elementen die de bouw niet evident maakten”, volgens Nijs.

“Bij people was een lift voorzien die initieel een plaats kreeg in een afzonderlijke betonnen koker, maar Budé heeft de lift mee geïntegreerd in de containers. Hierdoor kregen we een volledig containergebouw uit één mooi geheel als resultaat. Bovendien hadden we met de klassieke bouwmethode nooit dezelfde termijn gehaald.”

Hoogwaardige binnenafwerking

“De binnenafwerking heeft de graad van afwerking die je van een kantoorgebouw mag verwachten, op welke bouwmethode dan ook. Hier is het tijdelijk karakter niet merkbaar. De gebouwen zijn opgevat alsof ze blijven, maar als het nodig is kunnen ze snel gedemonteerd worden.” 

Standaard op maat

De zoektocht naar de juiste partner had wat voeten in de aarde, zegt Nijs. “We kregen verschillende voorstellen van potentiële partners die niet konden tegemoetkomen aan onze vragen, zonder veel toegevingen en aanpassingen aan ons ontwerp. Maar wij wilden het origineel concept realiseren. Budé respecteerde maximaal het architecturaal ontwerp, we kregen volledig maatwerk met de karakteristieken van een container. De standaard bij Budé is gewoonweg maatwerk.”

 
AB InBev ontvangt met maatwerk AB InBev ontvangt met maatwerk AB InBev ontvangt met maatwerk AB InBev ontvangt met maatwerk AB InBev ontvangt met maatwerk